Valitse kieli

Lennä lämmöllä – Aeronaut!     Tilaa tästä

Suomen ensimmäinen laskuvarjohyppy


Suomen ensimmäisestä laskuvarjohypystä on koottu tietoja muutamista lähteistä. Ääni Hämeestä ja Karjala-lehti vaikuttavat luotettavimmilta. Mutta entäpä tapahtumat Laatokan Karjalassa?
Niistä kertoo K W Janarmo Varhaisilmailumme, Helsinki 1963, s 19. Ohessa tiiviisti molemmista.

Luotettavahko ensi hyppy

Ilmailussa nro 12/94 Janne Horma kirjoitti Ääni Hämeestä palstallaan mm.:

"Ensimmäisen hypyn teki syyskuussa 1892 amerikkalainen ilmapurjehtija W. Misen valtaisasta kuumailmapallostaan Viipurin satamalahteen ja ui rantaan. Impressaario toi aeronautin olkapäillään kantaen takaisin lähtöpaikalle Tervaniemeen, missä viipurilaiset ottivat hänet vastaan eläköön huudoin. Kirjassa käsitellään myös muitten pilottien ja siksi pyrkivien urotekoja, lukekaapahan -. Ilmailun historiaan kirjoitetaan joka päivä uusia sivuja, jokainen harrastajakin on mukana tässä työssä ihan omalla panoksellaan. kaikenhan me kirjaamme, mitä lennämme…

"Janne Myös kehotti lukemaan Sven Hirnin ja Juha Lankisen kirjaa Viipuri, kansainvälinen kaupunki. Janne sanoo pallon olleen kuumailmapallo. Pidän varsin todennäköisenä pallon olleen kuitenkin vetypallo. Samantyyppinen virhe löytyy monesta nykyajan lähteestä palloista puhuttaessa. Esimerkiksi Mikko Uola: Suomen Ilmailuliitto 75 vuotta, Helsinki 1994 s.11 kuvateksti väittää kuvassa olevan kuumailmapallon. Se on vetypallo.

Karjala-lehdestä 23.01.-97 löytyy lainauksia aikalaiskirjoituksista: Syyskuun 16. päivänä l892 oli Viipurin Sanomien etusivulla näyttävä uutinen, jossa kerrottiin Tervaniemen puistossa tapahtuvasta ennennäkemättömästä sensaatiosta:

"Sunnuntaina syysk.18p:nä tekee kuuluisa amerikkalainen ilmapurjehtija W Misen ylöskohoamisen Jättiläis-Pallossaan ja heittäytyy alas l0 000 jalan korkeudelta laskinvarjostimen avulla. Ilmapallon täyttäminen alkaa klo 5 i.p. ja kohoaminen täsmälleen klo 6 i.p. Soitantoa toimittaa Jenissein rykmentin soittokunta.

Sisäänpääsy 1mk säätyhenkilöiltä ja 50 p palvelusväeltä ja lapsilta.

Lehdet kirjoittivat että hyppy todella suoritettiin, sen kertoo Wiipurin sanomat syyskuun 20. päivän numerossaan 1892: "Ilmapurjehtija W. Misen kohosi sunnuntai-iltana palloineen ilmaan Tervaniemen puistosta. Klo 6 ruvettiin tuota mahtavaa palloa täyttämään ja 1/2 7 vaiheilla kohosi hra Misen sen kanssa ylläilmoja kohti, riippuen nuorissa varjostimineen. Päästyään joltisenkin korkealle, - ei kumminkaan läheskään niin ylös kuin ilmoituksessa luvattiin - avasi hän pallon auki, jotta kaasu pääsi siitä ulos virtaamaan ja itse heittätyi irralleen laskeutuakseen maahan.

Aluksi oli vauhti huimaava, vaan kun varjostimen ehti aukaista, hiljeni kyyti paljon. Tuuli kannatti purjehtijaa niin paljon, että ennen kuin alas ehti, oli se tuonut hänet Hiekan ja kaupungin välisen salmen kohdalle, mihin mies veteen vajosi. Uimalla pääsi hän Hiekan puolella olevalle vene sillalle pallo meni kauas Papulaan päin, ennen kuin maahan laskeusi.

Harvoin ovat viipurilaiset niin joukolla liikkeellä olleet kuin tätä ilmapallopurjehtijaa katsomassa. Tervaniemi oli täynnä yleisöä, täynnä oli myös Turun silta ja etelävalli, aivan tungokseen asti. Katsojajoukko nousi useihin tuhansiin."

Näitä 'luotettavahkoja' tietoja toimitti Eero Kausalainen - kiitos.

Epätodennäköisempi ensihyppy: Tekikö Auguste Ledet ensimmäisen hypyn Suomessa?

Tässä tarinassa on lentäjä lähtenyt taivaalle Suomen suuriruhtinaskunnan ulkopuolelta. Hän on palannut maan pinnalle rajan pinnassa. Kummalla puolen? Se ei selviä. Oliko Laatokan Karjalaa Suuriruhtinaskunnan ulkopuolella? Maanpinnalle palaamisessa on käytetty 'lasku konetta', kuin 'paraply', ja mies heittäytyi pois aluksestaan! Niinhän hyppääjät tekevät nykyäänkin. Säilyi vielä hengissäkin kunnes tapettiin. Jos Ledet hyppäsi Suomen puolelle, niin hän on Suomen ensimmäinen laskuvarjohypyn tehnyt. Tieto on kuitenkin epäluotettava. Olisipa hauska tietää lisää.