Valitse kieli

Lennä lämmöllä – Aeronaut!     Tilaa tästä

YLE-KAVI-KYLASSA.jpg

Kuvaaja Niko Mannonen ja toimittaja Jonna Karjalainen valmistelevat kuumailmapallojutun tekoa Aeronautin toimiston edustalla Jyväskylän lentoasemalla.

 

YLE kävi kylässä ja teki multimediaa

Yle Jyväskylän toimittaja Jonna Karjalainen sai loistotuuman nähdessään kansallispallon taivaalla. Koronauutisten joukkoon hyvinkin sopisi leppoisa ilmapallotoiminnan uutisointi.

Tartuimme tietysti mielihyvin hänen ideaansa ja toimitustyön tuloksista päästiin nauttimaan alkaen 6.9. Yle uutisten valtakunnallisessa levityksessä. Virtuoottisina kuvaajina Jonnan lsäksi toimivat Niko Mannonen ja Jarkko Riikonen.

24. päivänä elokuuta kokoonnuimme Aeronautin toimistolle suunnittelemaan ja keskustelemaan. Samalla saatiin kuvattua sekä still- että elävää kuvaa myös toimiston pihalla.

Sääennusteiden luvatessa koko viikoksi vaihtelevaa, viileää ja jopa sateita emme pajoakaan toivoa uskaltaneet antaa lähi-iltojen lentokuvauksille.

Ennusteet ovat ennusteita ja tällä kertaa iloksemme keii antoi toivoa paremmasta. Niinpä kohtasimme kuvausryhmän torstaina tavoitteenamme lentää pohjoisvirtauksen kannattelemana kohti Jyväskylän lentoasemaa. Silmä kovana seurattiin tuuliennusteita pitkin lentopäivää. Johtopäätöksenä päädyimme Kangashäkkiin lähtöpaikalle. Lentokentän havaintoaseman antaman pintatuulen mukaan loppulähestyminen tapahtuisi luoteesta (310o) kentälle. Koska ennusteen mukaan viidensadan metrin tuuli oli suoraan pohljoisesta, niin valittu lähtöpaikka on retin valinnan suhteen täydellinen. Sipakat valmistelut ja ilmaan klo 19.07 LT.

IMG 3413 

Johanna Karjalainen, Juha Hovilainen ja Janne Riikonen briefattavina ennen lentoa.

Kyydissämme oli myös Juha Hovilainen, joka kertoi omista ensikertalaisen vaikutelmistaan haastattelussa. Haastattelu kuultiin Yle Suomi Jyväskylän kautta maanantain 7.9. iltapäivälähetyksessä Keski-Suomen ja Etelä-Savon alueella.

 Todella kuvauksellinen ilma ja hyvä mieliala kaikilla. Tuuli vaikutti heti alkumatkasta vievän jo matalalla etelälounaaseen.

No jopas nyt, ääneen oikein ihmettelin...

Tultaessa Sälliperän kyläkunnalle päätin vielä tutkia alatuulen suunnan vahvistaakseni pääsymme maalille. Siksi laskeuduimme ihan matalalle. Tulos vahvisti sen, että vaikka yhä kentän tuuli oli luoteesta, niin lentoalueellamme ei se sitä ollut. Tuulella oli nyt omat bileet Sälliperällä lentokenttään verrattuna. Ajauduimme lentosuunnassa liiaksi oikealle.

IMG 1238 

Lentomme GPS-jälki kartalla. Kuvakaappaus Flightpacktracker lennonhallintaohjelmasta

Asetin uuden maalin Köntyskankaan entiselle sora-alueelle, jota olemme myös lentoonlähtöihin käyttäneet. Laskeuduimme sinne 1h 05 minuutin lennon päätteeksi.

Jälleen avustajatiimimme oli ennakoinut oikein ja olivatkin meitä jo vastaanottamassa, joten laskukin saatiin hyvin kuvattua.

Osalliset olivat kovin tyytyväisiä lentoon. Niin lentäjäkin. 

Linkki: Ylen uutinen